Vak-P, de harde kern van FC-Twente, zal volgens Han Kuiper moeilijk te beteugelen zijn |
De voetbalwet, die vorig jaar in september in werking trad, werkt niet tegen de harde kern. Dit zegt Han Kuiper, bestuurslid van de supportersvereniging van FC Twente. De wet is voornamelijk gericht op de aanpak van personen die herhaaldelijk overlast veroorzaken maar volgens Kuiper is de wet niet bestand tegen deze hooligans.
De voetbalwet, oftewel de Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast, heeft al behoorlijk wat kritiek over zich heen gehad. Politici en de KNVB denken door middel van deze wet het voetbalgeweld op een effectievere manier aan te pakken dan dat voorheen het geval was. In de afgelopen tien jaar zijn er al een aantal maatregelen getroffen om het voetbalgeweld tegen te gaan maar geen van deze maatregelen heeft tot een daling van het aantal incidenten geleidt. En volgens Kuiper is de voetbalwet ook niet geschikt om de echte overlastveroorzakers aan te pakken.
Bij FC Twente is er sprake van een zogeheten harde kern onder de supporters en deze harde kern laat zich niet door een voetbalwet afschrikken. Het gaat hier om extreem geweld dat deze hooligans hanteren. De politie heeft nu wel meer zicht over wat er gebeurt in het stadion maar juist minder zicht over wat er buiten het stadion gebeurt. Het aantal incidenten buiten het stadion is sinds de invoering van de voetbalwet namelijk toegenomen bij FC Twente. Het is dus niet zo dat hooligans door een stadion- of gebiedsverbod thuisblijven tijdens de wedstrijd. “Het is een ongrijpbare groep mensen die overal en nergens tevoorschijn komt. En niet alleen bij voetbalwedstrijden maar ook in de stad of bij festivals,” zegt Kuiper.
Kortom zullen de maatregelen die worden gebruikt niet gaan helpen tegen de harde kern zegt Kuiper. “Je hebt hier te maken met mensen die bereid zijn om tot het uiterste te gaan en bereid zijn risico’s te nemen. De voetbalwet zal ze niet raken.” Wat volgens Kuiper wel zou werken zijn extreem hoge boetes. Ook zouden we volgens hem een voorbeeld kunnen nemen aan de Engelse wetgeving. “De sancties, zoals een tien jaar stadionverbod, zijn in Engeland zo hoog dat de supporters precies weten wat er boven hun hoofd hangt als ze zich misdragen. Maar ook straffen die supporters in de portemonnee raken zijn erg doeltreffend,” aldus Kuiper.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten